Евродепутатите подкрепиха промените в правилата от 2009 г., като по този начин се

...
Евродепутатите подкрепиха промените в правилата от 2009 г., като по този начин се
Коментари Харесай

Европарламентът иска по-сериозна защита на правата на пътниците във влаковете


Евродепутатите поддържаха измененията в правилата от 2009 г., като по този метод се подсигурява даването на по-добра помощ на лица с понижена пъргавина, по-добър достъп за велосипедисти и по-ясни процедури за разглеждане на тъжби. Освен това железопътните предприятия би трябвало да подобрят достъпа до информация по отношение на правата на пасажерите и да усилят нивата на компенсации за пасажерите при забавяне.

По-високи цени за компенсации след дълго закъснение

Евродепутатите усилиха компенсациите за закъснения над 1 час от 25% на 50% от цената на билета. Пътниците ще имат право на обезщетение в допълнение към правото да продължат да пътуват или да бъдат пренасочени.

Пътниците ще имат право на 75% обезщетение от цената на билета за забавяне от 1 час и 30 минути и 100% от цената на билета за забавяне от повече от 2 часа.

За да се избегне блокирането на пасажери при положение на изпусната връзка от многоетапно пътешестване, евродепутатите показват, че пасажерите ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при непосредствено пътешестване.

Евродепутатите също по този начин отхвърлиха предложенията за освобождение на железопътните оператори от погашение на компенсации в случаи на „ изключителни условия “.

По-добра помощ за хора с намалена пъргавина

Съдействието за хора с понижена пъргавина би трябвало да бъде гратис и налично на по-големите гари, без потребност от предупреждение.

Евродепутатите също по този начин понижиха времето за предупреждение за потребност от подпомагане на по-малки железопътни гари и прецизираха отговорността на железопътната компания и шефовете на гарите за цялостното обезщетяване на пасажери, в случаите на липса и нанесени повреди върху оборудването за напредване.

Повече място за колела

Пътниците имат право да вземат колела във влакове, в това число високоскоростните влакове, влаковете, извършващи транспорти на дълги дистанции, трансгранични и локални транспорти, гласи признатият текст. Новите или актуализирани влакове би трябвало да разполагат с ясно обособени пространства за транспорт на сглобени колела.

Еднакво използване на разпоредбите за правата на железопътните пасажери в Европейски Съюз

Евродепутатите също по този начин поддържаха по-ранното привършване на временното освобождаване, употребявано от някои страни членки, за използването единствено на части от разпоредбите за пасажери от 2009 г. за вътрешните железопътни услуги. Това освобождение би трябвало да бъде прекъснато най-късно една година откакто разпоредбите влязат в действие.

Евродепутатите желаят разпоредбите да се ползват и за крайградски железопътни услуги.

Следващи стъпки

Евродепутатите одобриха позицията на Парламента по отношение на преразглеждането на правата на пасажерите, употребяващи железопътен превоз, с 533 гласа „ за “, против 37 гласа „ срещу “ и 47 „ въздържал се “. Преговорите за окончателния текст на законодателното предложение могат да стартират, откакто Съветът на Европейски Съюз приема своята позиция.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР